
Vad är greenhushing?
Kanske har du hört talas om greenwashing och dess konsekvenser, men har du hört om greenhushing?
Från greenwashing till greenhushing
När hållbarhet blev en naturlig del av företagsstrategin växte också kraven på att visa upp konkreta resultat. Samtidigt har diskussionen om greenwashing gjort många företag försiktiga. Ingen vill överdriva, vilseleda eller framstå som oärlig.
Greenhushing innebär att företag medvetet väljer att inte kommunicera sitt hållbarhetsarbete trots att insatser pågår. Det kan handla om klimatmål som finns men inte nämns, förbättringar som gjorts men inte lyfts eller interna initiativ som hålls internt trots att de skulle kunna inspirera andra.
Tystnad som strategi
Skälen till greenhushing varierar. Många företag är helt enkelt rädda för att säga fel. Att kommunicera hållbarhet kräver ofta en viss noggrannhet och särskilt i tider då regler och förväntningar förändras snabbt. I synnerhet små och medelstora företag kan känna sig osäkra på hur man formulerar sig utan att riskera kritik.
I dagens affärsklimat är transparens en konkurrensfördel. Allt fler upphandlingar ställer krav på hållbarhetsredovisning. Företagskunder vill kunna förstå sin leverantörskedja och konsumenter väljer allt oftare med värderingar i åtanke.
Många företag gör idag betydligt mer än de själva inser. Kanske har ni redan gjort klimatsmarta förändringar i energianvändning, transporter eller inköp. Kanske engagerar sig era medarbetare i miljöfrågor eller så har ni mål för framtiden, men aldrig satt dem i ord.
Dags att se över kommunikationen?
Att kommunicera hållbarhet ska inte vara riskabelt. När det görs på ett ärligt och konkret sätt blir det ett viktigt verktyg för att bygga förtroende. Det behöver inte vara perfekt och inte ens färdigt. Det räcker att det är sant. Transparens i kommunikationen betyder inte att ni måste redovisa varje detalj, men det innebär att våga visa vad ni faktiskt gör, varför ni gör det och vad som återstår.